2010. március 6., szombat

Sütények









Ökörsütény parázson, nyárádi csücsürrel





Hozzávalók:
1 kg marhabélszín,
15 dkg laskagomba,
30 dkg húsos derelye,
10 dkg vörös áfonya,
10 dkg szilva,
10 dkg mazsola,
1 dl vörösbor,
2 evőkanál méz,
1 evőkanál szezámmag,
2 gerezd fokhagyma,
1 dl étolaj,
só,
cukor,
oregánó,
rozmaring,
őrölt fekete bors.



A lehártyázott bélszínt 2-3 nagyobb darabba vágjuk, megformázzuk, s mindkét oldalt érintve meghintjük kevés sóval, őrölt fekete borssal.
Megkenjük mézzel, beszórjuk szezámmaggal és lassan, folyamatosan forgatva, parázson megsütjük.
Közben kifőzzük a húsos derelyét, lecsepegtetjük és kevés olajon megpirított fokhagymával átforgatjuk.
Az áfonyát, mazsolát és szilvát vörösborban kevés cukorral lekvár sűrűségűre főzzük.

Mikor az ökörpecsenye (bélszínünk) majdnem elkészült, mellé rakjuk a megmosott gombát is
és együtt készre sütjük.
Az áfonyás keverénnyel és a fokhagymás csücsürrel (húsos derelyével) tálaljuk.

Ajánlott ital: Egri bikavér






Faszénen zöldelényekkel sütött gyöketes baligány

Hozzávalók:
4 db pisztráng vagy hekk,
15 dkg paradicsom,
4 dkg tisztított napraforgómag,
4 dkg tökmag,
4 dkg lenmag,
10 dkg aszalt vagy friss szilva,
15 dkg búzadara,
2 dl tej,
2 gerezd fokhagyma,
1 dl olaj,
só,
őrölt bors,
currypor,
friss izsóp,
borsmenta.




A megtisztított, olajjal megkent kardunkra vagy nyársunkra felhúzzuk a kizsigerelt, alaposan megmosott, sóval, borssal, vagdalt izsóppal és borsmentával kívül-belül bedörzsölt halakat
és a megmosott, enyhén besózott zöldségeket.
Nem túl erősen izzó parázson aranysárgára sütjük.

Közben a tejet a búzadarával, mokkáskanál curryporral sűrű péppé főzzük, sóval, zúzott fokhagymával ízesítjük.
A len-, napraforgó- és tökmagot lepirítjuk, s mint kísérő étket kínáljuk a megsült halak,
zöldségek és a búzakása mellé.









Csirkével és galambbal töltött pite

6 személyre
225-350 g teljes kiőrlésű lisztből készült tészta (attól függően, hogy szeretnél-e fedőt a pitére)
1 galamb
2 csirkemell vagy egész csirkecomb
150 ml száraz fehérbor
néhány csipet fekete bors
4 babérlevél
15 g vaj
50 g gomba
25 g mazsola
3 tojás
só, bors és egy teáskanál őrölt gyömbér
225 g tésztát belenyújtunk egy kerek, 20 cm átmérőjű magas falú tepsibe.

A galambot a borral, babérlevéllel és borssal lassú tűzön kb. egy óráig főzzük.
Majd hozzáadjuk a csirkét és további 45 percig főzzük, amíg mindkét madár húsa meg nem puhul. Ezalatt a gombát enyhén megpároljuk a vajon.
A húst kisebb darabokra vágjuk, összekeverjük a gombával és a mazsolával és szétterítjük a tésztaalapon.
A tojásokat villával felverjük és sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük.
Hozzáadunk 240 ml-t a hús főzőlevéből és az egészet ráöntjük a tésztán szétterített húsra.
Ha szeretnénk fedőt, a maradék tésztát is kinyújtjuk és a tetejére tesszük.
180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük








....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése