2010. március 9., kedd

Mézsör

Érdekesség a mézsörről...............




Martin Bobak, az University College London kutatója, és csapata Csehországban a sörfogyasztás és a testsúly közötti összefüggéseket kutatva meglepő felfedezést tett. Kiderítették, hogy nincs összefüggés a sörfogyasztás és az elhízás között, a "sörhas" tehát csak legenda.

A mézsör meg direkt egészséges. Tele van energiával, vitaminokkal miegyébbel. Mert ugye a méz közel 200 féle tápanyagot tartalmaz. Sorra veszem: aminosavak (19 féle), vitaminok (11 féle, a legtöbb vitamin a mézben fordul elő), 33 féle ásványi anyag (kobalt, kadmium, mangán, alumínium, vas, jód, kén, réz, cink, mangán, nátrium, klór stb.) fontos enzimek, glükóz, fruktóz és hormonok is találhatók benne.

A mézsör elkészítése nem túl bonyolult feladat. Friss, tiszta vízben fel kell oldani Micimackó kedvencét, és a méz pár óra múlva erjedni kezd, majd sörré érik. Az ősi társadalmakban szent italként tisztelték a mézsört, Babilonban már 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Bódító hatását különböző adalékanyagokkal fokozták; a maják például "mérges" békát áztattak a sörükbe vagy hallucinogén növényekkel fűszerezték.



..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése