2010. március 5., péntek

Áldosok












Attila hun királyi áldos:
hun áldosgyöket, gyömbér, fokhagyma, hungyök, sáfrány, bors, sárgarépa, kömény, kockákra vágott marhahús, méz, kockákra vágott bárányhús, citromlé, apróra vágott vöröshagyma, reszelt citromhéj, kockákra vágott gomba, uborka, káposzta, tejföl, fehérbor (száraz tokaji szamorodni), összevágott friss tündérfű, só, friss vágott kakukkfű, aludttej, kamillavirág.

Díszítés: piros virág.
Uralkodó ízirány: hun áldosgyöket, hungyök,
gyömbér, tündérfű.


A friss forrásvizet néhány kamillavirággal üstben, nyílt tűz felett felforraljuk.
Hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd addig főzzük (szükség esetén a forrásvizet mindig pótolva), míg a hagyma szét nem fő. Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott húsokat és a hun áldosgyöketet.
Forrás után a friss, vágott fűszerek egy részét hozzáfőzzük, többször megkóstolva és ellenőrizve a
hús puhaságát. A teljes puhulás előtt hozzáadjuk az előzőleg egyformára darabolt gombát, káposztát és uborkát, megszórjuk sáfránnyal, és kevés mézzel, citromlével ízesítjük.
Az aludttejhez merünk az áldos levéből, majd a forrásban lévő áldoshoz adagoljuk, és végül kevés fehérborral ízesítjük.
Tálalaláskor a maradék zöldfűszerekkel, reszelt citromhéjjal és piros virágszirmokkal a tányéron meghintjük.






Hunor és Magor csodaboga áldos
hozzávalói: hun és magyar áldosgyöket, só, kockákra vágott szarvas- és őzhús, tejföl, vöröshagyma, erdei gombák, citromlé, fehérbor, méz, sáfrány, virágpor, sáfránygyömbér, friss bazsalikom, hungyök, bársonyvirág, friss gyömbér, bodzabogyók (vagy bodzalekvár), vanílis, reszelt dió.
Díszítés: fehér virág.
Uralkotó ízirány: friss bazsalikom - friss gyömbér.











Turulsólymász vadgalamb áldos:
hun áldosgyöket, méz, kockákra vágott vadgalambhús, citromlé, mazsola, reszelt citromhéj, feketeribiszkelé, pörkölt mandula, vöröshagyma, só, tejföl, bodzalekvár, fehérbor (táltoshegyi nemesrizling).







Boldogasszony áldos:
magyar áldosgyöket, só, pirosgyökér, kókusztejpor, tejföl, vanília, akácméz, mazsola, citromlé, csillagánizs, reszelt citromhéj, hungyök, virágpor, bodzabogyók, fehérbor, tündérfű. A főtt céklát robotgépben péppé zúzzuk, majd szokásosan megfőzzük az áldost.
Díszítés: fehér virág.
Uralkodó ízirány: édes-savanykás.








Világfa szárnyasáldos:

hun gyöket, citromlé, kockákra vágott szárnyashúsok, reszelt citromhéj, csillagánizs, sáfránygyömbér, mazsola, tejföl, tökörke, méz, só, reszelt dió, kajszibarack, őszibarack, fehérbor.
Díszítés: fehér virágok.
Uralkodó ízirány: édes-savanykás.







Boga áldos


Hozzávalók:
2kg szarvascomb,vagy lapocka,
1/2 kg hagyma,
1dl olivaolaj,
1,5kg édeskáposzta,
2 szál uborka,
1kg gyalult tök,
egy db friss győmbér,
csokor lestyán,
só,
bors.


A hagymát felszeletelni,megdinsztelni és a kockára vágott húsokat puhára párolni.
Közben a fejes káposztát felaprítani,felönteni annyi vízzel, hogy ellepje,
ízesíteni és addig főzni míg a káposzta áttetszővé nem válik.
Most hozzáadni a tököt és az uborkát, a gyömbért felszeletelve, a lestyánt felaprítva, de csak óvatosan mert igen intenzívek!
Fontos a harmónia.
Az állaga a leves és a kása között kell,hogy legyen. Bográcsban készítve a legfinomabb, esetleg fehérborral lehet a húst felönteni







Zöldelényes áldos monyáddal, tökörkével, vízi búzával

Hozzávalók:
15 dkg lebbencstészta,
10 dkg kolozsvári szalonna,
1 liter marha húsleves,
10 dkg rizs,
10 dkg galuska,
2 fej vöröshagyma,
2 db karalábé,
3 db kisebb cukkíni,
1 dl tejszín,
2 dkg liszt,
1 evőkanál gulyáskrém,
0,5 dl étolaj,
1-2 db hegyes,
erős paprika.



Az ujjnyi vastagságúra vágott szalonnát kevés előhevített olajon üvegesre
pirítjuk, hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát, a megmosott, szintén karikákra vágott cukkinit, a kisebb cikkekre vágott karalábét.
Beletesszük a gulyáskrémet, rövid ideig még együtt pirítjuk, majd felengedjük a húslevessel.
Lassú tűzön főzzük. Hozzáadjuk a rizst is.
Kevés liszttel simára kevert tejszínnel behabarjuk, kiforraljuk.
Közben a galuskát és a lebbencstésztát külön-külön kifőzzük, leszűrjük és tálalásnál a forró levest rámerjük. Kikevert tejföllel dúsíthatjuk.



















....
..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése