2010. március 11., csütörtök

Mézsör receptek....................







Mézsör (hagyományos)


Körülbelül 2,5 kg mézet 6 l meleg vízben feloldunk, 15 l-es üvegballonba öntjük. 15-20 g komlótobozt, egy szeletekre vágott citromot, fél teáskanál őrölt gyömbért 3 l vízben fél óráig főzünk, lehűtjük, leszűrjük. A léhez 100 g pékélesztőt adunk, majd az egészet a ballonba öntjük. Nyílását kotyogóval lezárjuk, és 3 hétre hűvös helyiségbe (pince, kamra) állítjuk. Átmenetileg se tegyük ki magas hőmérsékletnek. A 4. héten lefejtjük és tiszta csatos üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk.






Mézsör

Hozzávalók:
1,5 kg méz
10 l víz
25-50 dkg cukor
fűszerek (fahéj, szekfűszeg, vanília, gyömbér)
esetleg gyümölcsök (citrom, alma)
1 szelet pirítós
5 dkg élesztő

Elkészítése:
1., A 10 l vizet felforraljuk
2., A forrásban lévő vízben elkeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre)
3., Elzárjuk a tüzet és a nedüt tetszés szerint fűszerezzük, illetve "gyümölcsözzük (a hozzávalóknál felsoroltakból lehet választani...)
4., Megvárjuk míg a lé kézmelegre hül (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt.
5., Az élesztős pirítóst a nedü felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban).
6., Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt)
7., 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni)
Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.
8., Legfeljebb fél évig tároljuk, szóval mielébb meg kell inni! (minnél nagyobb a cukor/méz tartalma annál tovább áll el)






Mézsör (kelta nászi ital)

1,5 kg méz (lehetõleg világos legyen)
1 citrom
1 narancs
1 késhegynyi citromsav
2-3 csepp csersav vagy 1 csipet élesztõ

Öntsd a mézet nagy fazékba, öntsd fel 3-4 l forró vízzel, kevergesd, amíg a méz fel nem oldódik. Kb. 5 percig melegítsd, enyhe forrásig. Add hozzá a citromot, narancsot, a csersavat és citromsavat. Öntsd át egy erjesztõedénybe*, tedd meleg helyre, vattával dugaszold be a tetejét. Négy napig hagyd így állni. Ekkor erõsen zárd le a tetejét. Kb. 3-5 nap múlva, amikor már nem forr, sterilizált tartályba csapold át, adj hozzá egy Campden-tablettát és zárd le légdugóval a tartályt. Addig hagyd így állni, amíg teljesen ki nem tisztul, ekkor csapold át sterilizált üvegekbe, adj hozzá 1 teáskanál cukrot 750 ml-nként és zárd le a tetejét. Két hét múlva fogyasztható.

* Erjesztõedény: bármilyen üveg megfelel, csak elég nagy legyen. Tetejét gumi- vagy mûanyagdugóval zárd le, a dugót lyukaszd ki. Vegyél egy légdugót (amilyet a sörgyártásnál használnak), ezzel zárd le.






Mézsör recept ínyenceknek:)

Összetevők:

fél gallon (kb. 2.2l) víz 2x
1 uncia (kb. 3dkg) őrölt gyömbér
1 font (fél kg) fehér cukor
2 uncia zöldcitrom lé
4 uncia tiszta virágméz
3 citrom
1 ek. élesztő

Forralj fel fél gallon vizet, tedd bele a gyömbért és fél óráig forrald ezt. Ezután egy nagy fazékba tedd bele a cukorral, a citromlével, a mézzel, és facsard bele még a 3 citromot is és még fél gallon hideg(!) vizet. Jól kevergesd el, majd várd meg, míg langyos lesz, és tedd hozzá az élesztőt.
(Javaslat: Az élesztőt kend egy pirítósra, és úgy tedd a főzetbe. by: aki ezt írta) Hagyd állni 12 órát, majd szűrd át az egészet egy muszlin(!)kendőn. Bő 1-2 óra alatt leülepedik és ekkor tölthető palackokba (üveg). Arra figyelj, hogy a leülepedett részt ne töltsd az üvegbe, az nem kell:)




..

1 megjegyzés:

  1. A 2. recept alapján készítem már másodszorra. Az első tökéletesen sikerült. Most sajnos csak 12-13 fokon tudom tartani. Besűrűsödött és taknyos állaga lett. Valami tippet tudnál adni, mit csináljak vele?

    VálaszTörlés